Clop Maramures

Clopuri Maramures

Clop Maramures

Produs: Clop Maramures
Marimi: diferite
Pret:  De la 7 la 15 lei

In poza avem un clop din Maramures, cu panglici tricolor,  atat pentru adulti, cat si pentru copii.

Realizarea unui clop este destul de dificila, procesul realizarii unui clop poate dura si o zi si necesita mai multe operatii:
– aprovizionarea cu materie prima: paie, talas etc.
– albirea paielor;
– indreptarea paielor, realizarea impletiturilor;
– coaserea clopului;
– presarea clopului;
– decorarea clopului cu panglici;

Inainte se lucra cu paie. Dupa cumpararea paielor, aceastea se albeau pentru ca clopul sa capete o culoare mai albicioasa, mai placuta, iar dupa albire paiele erau trecute prin calcator (acest calcator am putea spune ca este o masinarie metalica, nu este complexa, unde pe o parte este introdus paiul, iar cu ajutorul unui maner – cum este la masina de tocat- prin rotirea lui paiul iese in partea cealalta indreptat si in acelasi timp mai lat.

Din pacate, nici paie nu se mai gasesc si atunci artizanul cumpara talas (talas de plop) in loc de paie si mai cumpara impletitura.
Aceasta impletitura este albita, trecuta prin calcator, acest calcator usurand foarte mult operatia care urmeaza si anume coaserea propriu-zisa a clopului. Coaserea clopului se face in masina de cusut. Aici iti trebuie putina experienta si indemanarea pentru a da forma dorita. Apoi, clopul se introduce intr-o presa (matrita cu forma clopului), presa functioneaza cu apa, clopul se pune in matrita, apoi se pune capacul presei, in presa sta aproximativ un minut, presiunea se ridica la 5 atmosfere, dupa care se goleste recipientul de apa si se scoate clopul afara. Astfel clopul capata forma finala frumos conicizata. Si nu in ultimul rand, dupa realizarea clopului, se trece la infrumusetarea lui prin prinderea sau coaserea diferitelor panglici, ca de exemplu tricolorul.

Clopurile pentru ca sunt specifice zonei Maramuresului, pot fi folosite la costumul traditional din Maramures, sau de ce nu, ele pot fi folosite ca si cadouri, in acelasi timp poate fi folosit pentru copii la botez etc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s