Oala de sarmale – Oala de lut

oala lut

Oala sarmale

Oala de sarmale – oala de lut este disponibila in magazin de artizanat.

Cautand niste acte, una dintre hartii cazu de pe raft. O fila ingalbenita de timp. Ma aplec si o ridic si citesc „Oala sarmale – Prezentare si mod de intrebuintare”. M-am gandit ca aceste informatii despre modul de folosirea ar fi de folos in momentul in care doriti sa achizitionati o oala de sarmale din lut. Uitati ce scria:

„Oala de sarmale (oala de lut) face posibila gatirea aproape a tuturor preparatelor fara grasime, indeplinind astfel ideal conditiile dieteticii moderne.
In oala de sarmale (oala de lut) se pot fierbe mancarurile cu minim de lichid. Asta inseamna ca sosul aroma, gustul, elementele nutritive si vitaminele mancarurilor se mentin in intregime nefiind necesar sa se mai adauge apa la fiert.

Lutul poros face posibil un proces de coacere absolut natural.
Apa din porii naturali creaza la incalzire inceata o presiune potrivita atat la cuptor, adica in jurul oalei, cat si in interiorul ei. Astfel se atinge coacerea cea mai naturala.

Pentru folosirea cat mai indelungata a acestei oale de sarmale este necesar sa se respecte cateva reguli de baza:
– inainte de prima folosire oala de sarmale (oala de lut) trebuie sa stea 30 de minute in baie (apa) si in acelasi timp se perie bine pentru a se indeparta orice urma de praf de lut;
– pentru utilizarile ulterioare oala de sarmale trebuie sa stea zece minute in apa inainte de introducerea la cuptor;
– dupa folosire oala de sarmale (oala de lut) se curata cu apa fierbinte;
– este cu desavarsire interzis sa se frece interiorul oalei cu praf de curatat. Nerespectarea acestei indicatii duce la astuparea porilor de lut, ceea ce influenteaza negativ functioanarea oalei;
– oala de sarmale (oala de lut) se pastreaza intr-un loc aerisit;
– oala de sarmale (oala de lut) se foloseste numai in cuptorul de copt; este interzisa asezarea pe plita incinsa sau la foc deschis;
– se introduce la cuptor la temperatura normala, fara ca acesta sa fie incins (la temperatura ridicata in prealabil);
– la scoaterea din cuptor, aceste oale de sarmale se aseaza pe un suport sau pe un prosop impaturit. Este interzisa grabirea racirii prin asezarea pe o placa rece intrucat oala poate plesni. Nu adaugati lichid rece in timpul fierberii, oala de lut poate plesni. Atentie: in oala fierbinte se toarna numai lichid incalzit.

Oale sarmale

Oala de sarmale

Temperaturile si timpul de coacere se stabilesc in functie de conditiile de incalzire a diverselor cuptoare, care sunt extrem de variate.
Este bine ca la inceput sa se controleze de mai multe ori preparatele in timpul fierbrii, pentru a se stabili daca cuptorul are temperatura corespunzatoare. Depasirea timpului de coacere nu afecteaza preparatele coapte in aceste vase de sarmale.

Daca doriti sa faceti altceva in afara de sarmale, ca de exemplu friptura, se recomanda in medie doua ore la foc potrivit. In oala de sarmale (oala de lut) pregatita conform indicatiilor de mai sus (curatata si tinuta in apa 30 de minute la prima folosire si 10 minute la folosirile urmatoare) se aseaza carnea de vita, porc sau pui condimentata dupa gust, cu sau fara adaos de legume si se pune la cuptor, cuptor ce nu trebuie preincalzit. Dupa circa doua ore friptura este gata pentru a fi servita la masa.
Pofta buna!”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s