Stergare populare romanesti

Stergare populare romanesti –  Am citit ca, pe vremuri aceste stergare traditionale erau diferite de la o zona la alta , iar interioarele erau decorate diferit de la o zona la alta astfel:
– in Transilvania, anumite stergare populare (stergare traditionale) erau puse in jurul ferestrelor ca niste perdele sau erau agatate in perete in jurul unor strachini sau icoane, in unele sate, iar in alte sate ele acopereau in intregime peretii, fiind intinse desfasurat ca niste tablouri;
– in Muntenia sau Oltenia anumite stergare populare (stergare traditionale) erau prinse pe pereti, de forma unor fluturi, deoarece erau stranse la mijloc, iar laturile erau desfacute ca un evantai;
– in Moldova erau stergare populare (stergare traditionale) care aveau cusaturi, broderii, ce incadrau icoane, oglinzi etc. ( se numeau naframe).

stergare populare

stergare traditionale

Stergare

Stergare populare
Model: NIK06

Stergarele populare sunt foarte diverse. Unele stergare populare au fondul predominant rosu,  unele albastru, altele alb, cu motive traditionale. De-a lungul anilor s-au tesut diferite modele de stergare  populare sau prosoape populare, asa cum se mai numesc in diferite zone. Interiorul taranesc a fost unul dintre cele mai bogate  interioare cu stergare populare,  multe dintre ele avand rol decorativ, altele  fiind utile ( prosoape).

Azi va prezentam unul din modele de stergare populare pe care le avem in magazinul de artizanat.  Practic ce este un stergar?  Este o bucata dreptunghiulara  de panza tesuta manual in razboi cu diferite culori (alb, rosu si negru).

Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s