Ii romanesti – modele ii romanesti prezentate la targ

Ii romanesti – Ii romanesti prezentate la targ.
Suntem in octombrie, la cateva zile de la terminarea primei editii a Targului National pentru Artizanat si Mestesuguri,  targ ce a fost realizat cu scopul de a sustine micii mestesugari in promovarea produselor proprii.

Daca observai cu o atentie tacuta si profunda toate aceste lucruri si obiecte de arta populara si artizanat romanesc prezentate la targ (cu siguranta erai absorbit sa privesti fiecare lucru in parte) vedeai migala, intuiati rabdarea, dar si dragostea acestor mestesugari pentru frumos, daruirea cu care doreau sa reinvie sau sa transmita mai departe arta tesutului, cusutului etc. Uneori, aveai tendinta de a te apleca pentru a vedea mai bine firicelele de bumbac sau de matase care, parca, dansau armonios intr-un patrat, cerc, romb sau rauri formand frumoase modele de ii romanesti.

Mestesugarul roman a luptat de-a lungul timpului ca aceste tehnici sa ramana vii incat ma intrebam daca nu obosise. Dar nu era asa. El spera! Spera ca din multime cat mai multe persoane sa vada munca lui, sa aprecieze la adevarata valoare fiecare lucrusor, iar daca cineva era interesat il incuraja sa duca mestesugul mai departe. Povestea, pe un ton cald, fiecare amanunt, vorbea de primii pasi in aceasta arta, amintea cum parintii lui l-au invatat sa transmita tot ceeea ce e mai frumos prin lucruri, prin obiecte …. iar daca cineva statea mai la distanta ii facea semn sa se apropie pentru ca sosise vremea sa arate tuturor ceea ce iesea din mana lui. Daca era intrebat de mai multe ori acelasi lucru relua povestirea logica a lucrului sau, iar ca sa dovedeasca ca nu vorbea degeaba mainile coseau necontenit odata cu vorba.

Apoi ca lumea sa nu se plictiseasca spunea povestioare despre imbracamintea populara, povestea de Badea Cartan cum a plecat pe jos la Roma pentru a cauta si vedea Columna lui Traian cat si alte marturii ale vechimii poporului roman. Dormind la baza Columnei, pe cojocul lui ciobanesc, dimineata cand italienii l-au vazut cum arata, cum era imbracat au exclamat cu mirare: „Un dac a coborat de pe Columna: cu plete, cu camasa si cusma, cu itari si cu opinci”. Stiti, continua sa povesteasca, ca la fel ca imbracamintea populara barbateasca si cea femeiasca dainuie din cele mai vechi timpuri. Da, aceste ii romanesti au trecut. Cu acestea erau imbracate femeile dace…ele au putut fi vazute tot pe Columna. Ii romanesti ce au imbogatit de-a lungul timpului colectiile muzeelor, distingan-se prin finetea broderiilor si coloritul lor armonizat, ii romanesti ce au fost purtate cu mandrie de regina, fetele  de la curte, tarancutele  la camp, la hora. Incheia povestioara spunand cu mandrie: aceste straie ne plac noua.

Puteai intui nevoia necontenita de transmitere a acestui domeniu subtil de arta din generatie in generatie.

ii romanesti

Ie romaneasca
Model: Silvia

ii romanesti

Ie romaneasca
Model: Neli

ii romanesti

Ie romaneasca
Model: Laura

Ie romaneasca Model: Lena

Ie romaneasca
Model: Lena

Ie romaneasca Model: Gabriela

Ie romaneasca
Model: Gabriela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s