ie romaneasca sau camasa incretita la gat

 ie romaneasca

Model Alexandra

In imaginea de mai sus este o ie romaneasca sau camasa incretita la gat. Motivul ornamental formeaza o compozitie, iar ceea se s-a urmarit la aceasta ie romaneasca a fost ca dispunerea modelui sa fie cat mai echilibrat si estetic.

Pe vremuri, atunci cand se lucra o ie strabunii foloseau anumite simboluri, care astazi sunt semne cusute sau tehnici de cusut stiute mai mult de producatorii de imbracaminte traditionala.
Este destul de greu sa intuiesc ceea ce a vrut sa spuna, dar pe aceasta ie romaneasca incerc sa identific si sa vad daca si reusesc, cateva simboluri geometrice.

Asadar, avem pe aceasta ie romaneasca octogonul. Se spune ca octogonul este figura intermediara intre patrat si cerc, simbolul geometric plan al centrului. Ce reprezinta patratul, ce reprezinta cercul?
Se spune ca patratul este simbolul geometric plan al pamantului, avand orientare in patru directii, , N.S.E.V. Cercul este simbolul geometric plan al cerului fiind asociat simbolic dimensiunii spirituale a creaţiei, iar daca octogonul face legatura intre patrat si cerc insemana ca face legatura intre cer si pamant. Femeia intre cer si pamant???  Femeia intre latura telurica si spirituala??? Cine stie ce au gandit strabunii nostri cand au realizat acest model de ie romaneasca?!


Poate doriti ca de Ziua Romaniei sa va  imbracati in haine romanesti.  Daca raspunsul este da si nu exista in garderoba Dvs. va asteptam cu mare drag la magazin unde veti gasi tot ceea ce aveti nevoie: ie romaneasca sau camasa incretita la gat, fota, opinci, vesta traditionala, bata (cingatoare), esafa din panza topita, poale etc.

 

 

 

Reclame

3 comentarii

  1. Pingback: ie lucrata manual din panza topita | Artizanat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s