Ia romaneasca

Ii  romanesti  lucrate manual, in stoc. Material: panza topita.

Intr-o goana nebuna catre modernism uitam, de multe ori, de stilul traditional, uitam de imbracamintea de odinioara, de lumea satului, pe cand femeia traia si cosea dupa legi nescrise, transmise de la buni si strabuni, traditii mostenite prin simboluri puse pe panza, semne cusute cu sfintenie, unde natura era cea din care se inspirau cel mai mult.

De multe ori, orice impunsatura de ac era un act magic. Prin folosirea unei simbolism specific, pe maneci, la gat, pe fata sau spatele iei, uneori se putea interpreta starea interioara a femeii care cosea. Unele foloseau ca simbol „spirala” si putem presupune ca erau persoane spirituale. „Spirala – simbol de comunicare cu Cerul”, pe care coboara energia, forta vitala din Univers ce le insufletea sufletul, mintea si trupul.

Ca tot vorbim de cer, gasim un alt simbol si anume „cercul”, ce reprezenta Cerul, simbol ce nu-si avea originea numai in exterior, ci si in interior si era transpus pe panza de ie reflectand aspectul vizibil al unei linisti interioare sau spirituale, de fapt puterea Cerului asupra vietii.

Tototodata, pe ia romaneasca se cosea foarte mult „rombul”, il foloseau cu entuziasm, deoarece aveau cunostinte despre acest semn, pentru a vietui in siguranta, demn, etc. „Rombul – Semnul sacru al fertilitatii solului”.

Femeile au inţeles semnificatia si influenta pe care o aveau aceaste forme geometrice asupra vieţii si le-au folositit in beneficiul lor iesind din mainile lor creative adevarate bijuterii.

Simboluri, destul de multe, au existat dintotdeauna pe iile romanesti, mostenirea strabuna poate ca exista si in subconstientul fiecaruia dintre noi, dar arareori le mai dam interpretare: crucii, robmului, cercului, spiralei, patratului, hasurilor etc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.